paint.net logo

paint.net ohje

Sekoitustilat

Tason sekoitustila määrää miten se sekoitetaan alla oleviin tasoihin. Vaihtaaksesi tason sekoitustilan valitse taso ja avaa sen ominaisuudet (Tasovalikon tai Ominaisuudet napin kautta, tai kaksoisklikkaamalla tasoa). Saat seuraavan valikon:

Tason ominaisuudet

Tätä aihetta varten seuraavia kahta kuvaa käytetään taustakuvaksi sekä ensimmäiseksi tasoksi taustakuvan yläpuolella:

Pohja
Taustakuva - Kuva Rovaniemestä (1972)

(“Pohja taso”)

Päällinen
Taso 1 - Kuva ruisleivästä

(“Päällinen taso”)

Kaikki sekoitustilat eivät ole helppoja ymmärtää, ja tämän takia suosittelemme että kokeilette ja käytätte foorumia kysymysten ja vinkkien muodossa. Jokainen sekoitustila selostetaan kuvan kanssa edellä mainittujen kuvien kanssa, sekoitustila valittuna ja peittävyys asetettuna täyteen.

Alla olevissa aiheissa, käytämme termiä kokoonpano. Tämä viittaa lopputulokseen kaikkien nykyisen tason alla olevien sekoitukseen. "Lopullinen" kokoonpano on mitä näet näytöllä kun työstät kuvaa. Kuitenkin, tässä aiheessa meidän pitää viitata kokoonpanoon kun sitä koostaan, taso tasolta.

Sekoitustilan oletus on Normaali. Jokainen pikseli sekoitetaan kokoonpanoon sen alfa-arvon mukaan. Normaalin lisäksi on myös olemassa alla olevat sekoitustilat.

Jokaisen pikselin voimakkuus kerrotaan kokoonpanon pikseliarvoon. Tämän sekoitustilan käyttäminen johtaa pikseleihin jotka ovat tummempia kuin alkuperäiset.

Kerro

Jokaisen pikselin värivoimakkuus lisätään kokoonpanon pikselien voimakkuuteen. Tämä aina valaistaa pikseleitä kokoonpanossa, paitsi pikselit jotka ovat täysin mustia tulevat lemaan läpinäkyviä.

Lisäävä

Tämä sekoitustila tekee tummista pikseleistä tummempia. Kirkkaiden pikselien pitää sekoittua muiden kirkkaiden pikselien kanssa pysyäkseen kirkkaina.

Värivarjostus

Tätä voi ajatella värivarjostuksen vastakohtana. Kirkkaat pikselit pysyvät, kun tummat pikselit pitää sekoittua muiden mustien pikselien kanssa.

Värilisävalotus

Tätä tilaa voi käyttää kiiltävien esineiden tai alueiden lisäämiseen.

Peilattu

Tämä on käänteinen Peilaus: se vaihtaa tasojen järjestyksen ja sen jälkeen käyttää Peilausta.

Hehku

Tämä on yhdistelmä Näyttöä ja Kertoa riippuen tason pikselien voimakkuudesta. Tummille väreille se toimii kuten Kerro. Kirkkaille väreille se toimii kuin Näyttö.

Sulauttava

Tämä on Lisäävän vastakohta. Jokaisen tason pikselin voimakkuus vähennetään kokoonpanon pikselien voimakkuudesta johtaen tummempiin väreihin. Koska tämä voi johtaa negatiiviseen voimakkuuteen, jota ei voi näyttää, absoluuttista arvoa käytetään. Täten, “valkoinen miinus musta” sekä “musta miinus valkoinen” tuottavat kummatkin valkoista. Tämä voi olla hyödyllinen Pilvi-tehosteen kanssa.

Erottava

Ensi silmäyksellä tämä näyttää samalta kuin Erottava, mutta se tuottaa vastakohtaisen tuloksen. Sen sijaan että värin tummenisivat, niistä tulee kirkkaammat.

Negatiivi

Kirkkaampi pikseli jommalta kummalta tasolta tai kokoonpanosta käytetään.

Kevennä

Tummempi pikseli jommalta kummalta tasolta tai kokoonpanosta käytetään.

Tummenna

Tätä voi ajatella Kerro-tilan vastakohtana. Se tekee pikseleistä kirkkaampia, mustan ollessa pitkälti läpinäkyvä.

Näyttö

Tämä on lyhyesti “poissulkeva tai”, joka on kehittynyt sekoitustila jota pääasiallisesti käytetään kuvien analysointiin eikä piirtämiseen tai kuvien muodostamiseen.

Xor

Työkalujen sekoitustilat

Tasojen lisäksi työkalut Täyttö, Sivellin, Kynä, Kloonaus, Muodot, Väriliukuma sekä Viiva/Käyrä voivat käyttää sekoitustiloja.

Työkalujen kanssa aiemmin mainittujen tilojen lisäksi on saatavilla myös Korvaava tila.

Korvaava

Normaali sekoitus toimii siten että jokainen piirrettävä pikseli sekoitetaan tasolla jo olemassa oleviin pikseleihin. Korvaava sekoitus toimii siten että jokainen piirrettävä pikseli korvaa jo olemassa olevat pikselit. Alla olevassa kuvassa, viiva piirrettiin kahdesti alfa-arvolla 128, joka tarkoittaa noin 50% läpinäkyvyyttä. Viiva vasemmalla on piirretty Normaalin sekoituksen kanssa ja täten sekoittuu kuvaan autosta. Kummatkin leipä sekä viiva näkyvät. Toinen viiva oikealla, on piirretty Korvaavan kanssa. Leipä ei ole enää näkyvä missä viiva piirrettiin ja ruudukko mikä näkyy tarkoittaa että se osa kuvasta on läpinäkyvä.

Sekoitustila