paint.net logo

paint.net ohje

Tasojen selitys

Tätä aihetta varten seuraavia kahta kuvaa käytetään taustakuvaksi sekä ensimmäiseksi tasoksi taustakuvan yläpuolella:

Pohja
Taustakuva - Kuva Rovaniemestä (1972)

(“Pohja taso”)

Päällinen
Taso 1 - Kuva ruisleivästä

(“Päällinen taso”)

Voit ajatella "tasoja" kasana läpinäkyviä sivuja jotka, kun asetettu päällekkäin muodostavat kokonaisen kuvan. paint.net näyttää tämän kasan kuin katsoisit sitä ylhäältä ilman perspektiiviä (tasot eivät "pienene" kun ne ovat kasan pohjalla, mikä sijoittaisi ne "kauemmaksi"). Nähdäksesi miten tasot toimivat paremmin, voi olla helpompaa nähdä tasot vierestä kuin ylhäältä:

Tasot päällekkäin

Pikselit ja läpinäkyvyys

Jokainen taso paint.netissä koostuvat pikseleistä jotka on tallennettu RGBA muodossa. RGB tarkoittaa red-green-blue (punainen-vihreä-sininen), ja sillä tallennetaan värien voimakkuus. "A" tarkoittaa alfaa ja se tallentaa pikselin läpinäkyvyyden. Alfa-arvo voi olla 0:sta (täysin läpinäkyvä) 255:een (täysin peittävä). Jos pikseli on läpinäkyvä, pikselit alla olevista tasoita näkyvät läpi. paint.net käyttää tekniikkaa nimeltä alfakanava, jonka avulla tasoilla varustettu kuvan voi näyttää normaalilla tietokoneen näytöllä.

Kuitenkin, läpinäkyviä pikseleitä ei voi näyttää tietokoneen näytöllä. Tämän simuloinniksi, paint.net käyttää shakkilautamallia joka näyttää tältä:

Shakkilauta

Jos näet tämän, se tarkoittaa että osa kuvastasi on läpinäkyvä -- shakkilautamalli ei ole osa kuvaa. Voit ajatella että shakkilautamalli virtuaalinen taustakuva, tai "taso 0", joka on aina Tasoikkunassa olevien tasojen alla. Kuitenkin, kuten aiemmin mainitsimme, se ei ole osa kuvaa. Jos tallennat kuvan ja katsot sitä tai avaat sen toisella ohjelmalla on shakkilautamalli poissa (paitsi jos tämä toinen ohjelma myös käyttää shakkilautamallia läpinäkyvyyden esittämiseen).

Tasot ja peittävyys

Kun jokaisella pikselillä on tietty läpinäkyvyys, jokaisella tasolla on myös oma peittävyysarvo. Termit ovat samanlaisia ja niitä voi katsoa samaksi. Voit ajatella että tason peittävyys on kuin himmennin tason jokaiselle pikselille.

Esimerkkinä, jos asetamme päällisen tason päittävyyden 255:sta askelin 0:aan, saamme seuraavat kuvat jotka esitetään konseptina sekä miten ne näkyvät näytöllä:

Ei näy
Taso 1 peittävyys 255 (100%)

Täysin peittävä: Rovaniemeä ei näe.

Osittain näkyy
Taso 1 peittävyys 128 (noin 50%)

Osittain läpinäkyvä: Rovaniemi on osittain näkyvä.

Ei näy
Taso 1 peittävyys 0 (0%)

Täysin läpinäkyvä: Ruisleipä ei enää näy.