paint.net logo

paint.net ohje

Valintatyökalut

Neljä valintatyökalua on saatavilla. Katsomme niistä kolmea jotka ovat listattu alhaalla:

Valintatyökalut

Työkalut ovat päätavat alueiden valitsemiseen muokkausta, poistamista, kopiointia tai rajausta varten. Työkalujen käyttö on helppoa ja siinä käytetään samoja tapoja kuin muotojen piirtämisessä Muototyökaluilla.

Yksinkertaisesti piirrä valinta vasemmalla hiiren napilla ja siirrä hiirtä kunnes muoto on sopiva. Poistaaksesi valinnan voit joko klikata missä tahansa kun valintatyökalu on valittu tai voit käyttää Muokkaa Poista valinta (myös Työkalupalkissa.

Kun valinta on aktiivinen kuvassa, katkoviivainen piirretään näyttämään missä valinta on. Jos valintatyökalu on valittu, valinnassa on myös sininen korostus helpottamaan alueen näkemistä. Jos valitset muun työkalun, sininen korostus poistetaan jotta voit erottaa värit helpommin.

Myös, kaikki piirtäminen on rajoitettu valintaan jonka valitset. Tähän sisältyy myös Tehosteet ja Säädöt. Tämä voi olla erittäin hyödyllistä jos haluat rajoittaa piirtämisen tiettyyn alueeseen kuvasta.

Työkalut myös antavat mahdollisuuden neljään eri yhdistämistapaan: lisäys, erotus, leikkaus ja käänteinen. Ensimmäiset kolme tilaa tunnetaan myös yhdistävä, vähentävä, ja poissulkeva. Nopea ohje näihin komentoihin, katso Näppäimistön ja hiiren komennot. Lisäksi, valintoja voi siirtää, muuttaa kokoa ja pyörittää, lisätietoja: katso Siirtotyökalut.

Luodaksesi uuden valinnan, tai korvataksesi olemassa olevan, piirrä vain vasemmalla hiiren napilla. Toiminta on samanlainen kuin Muototyökaluilla.

Vihje:

Voit pitää Shift-nappia pohjassa kun käytät Suorakulmaista valintaa tai Ellipsi valintaa pakottaaksesi muodon olemaan joko neliö tai ympyrä, mainitussa järjestyksessä.

Jos haluat muokata valintaa, voit joko käyttää joko työkalupalkkia tai näppäimistön komentoja jotka esitellään seuraavissa kappaleissa. (Täydellinen lista näppäimistön komennoista on myös saatavilla täällä.)

On olemassa viisi erilaista valintatilaa:

Valintatila

Tämä on oletusvalinta. Uusi valinta korvaa edellisen valinnan. Seuraava ympyrä tehtiin Ellipsi valinta-työkalulla:

Korvaa

Tämä antaa sinun helposti valita kaksi kuvan aluetta jotka eivät liity toisiinsa tai jatkaa nykyistä valintaa. Seuraava valinta tehtiin piirtämällä ympyrä Ellipsi valinta-työkalulla, lisäksi piirtämällä Neliö Suorakulmaisella valinnalla pitäen Ctrl-nappia pohjassa:

Lisää

Vihje

Lisätäksesi olemassa olevaan valintaan, pidä Ctrl-nappi pohjassa kun piirrät valinnan.

Tämä antaa sinun poistaa osia valinnasta joita et halua mukaan. Tämä antaa sinun tehdä seuraavan kaltaisia valintoja, joka tehtiin ensin piirtämällä ympyrä Ellipsi valinta-työkalulla ja sen jälkeen piirtäen toinen ympyrä sisälle käyttäen oikeaa hiiren nappia:

Vähennä

Vihje

Poistaaksesi osia olemassa olevasta valinnasta, pidä Alt-näppäintä alhaalla piirtäessäsi valintaa.

Tulos on alue jossa kaksi valintaa ovat päällekkäin. Seuraava esimerkki saatiin piirtämällä sama ympyrä ja neliö kuin alhaalla käänteisen tilan kanssa:

Leikkaus

Vihje

Leikkaus toimii pitämällä Alt-näppäin pohjassa ja piirtäen valinta oikealla hiiren näppäimellä.

Tämä luo uusia valintoja ja poistaa vanhoja valintoja. Voit näin tehdä seuraavanlaisia valintoja, käyttäen Ellipsi valintaa ja Suorakulmaista valintaa:

Käänteinen

Vihje

Käänteinen toimii pitämällä Ctrl-näppäin pohjassa ja piirtämällä valinnan oikealla hiiren napilla.